Marokańska zupa Harira

Harira to tradycyjna berberyjska zupa. Gęsta. Rozgrzewająca. Bardzo pożywna. Miała bowiem na celu odbudowę sił po całodniowym poście w okresie Ramadanu. Klasyczna jej wersja przygotowywana jest z baraniną. Nasza  jest wegańską wariacją, ponieważ nie jem mięsa, a produkty pochodzenia zwierzęcego staram się maksymalnie ograniczać.
Zaczynamy od przygotowywania składników.
 
           

Potrzebne nam będą:
- 2 średnie cebule
- 1 marchew
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- jeden woreczek ryżu
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- szklanka zielonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów lub pulpa pomidorowa
- przyprawy: 2 łyżeczki kminu rzymskiego, czubata łyżeczka cynamonu, 2 ziela angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki (lub łyżka arabskiej pasty z ostrej papryki), 
- 250 gr fasolki szparagowej
- 2 garści zielonych oliwek
- 200 gr ugotowanej ciecierzycy (może być w puszcze)
- sok z całej cytryny średniej cytryny
- świeża kolendra i pietruszka

Sposób przygotowania  :
Na dno garnka wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną  drobno marchew i cebulę w piórka. Niech się podsmażą 3 minutki i następnie wsypujemy soczewicę i ryż. Podsmażamy ok. 10 minut na niedużym ogniu mieszając, aby nie przypalić.
 
                                      

Następnie dodajemy pomidory i po chwili wodę. Musi być jej na tyle dużo, aby po dodaniu wszystkich składników zupa absolutnie nie była gęsta. W trakcie gotowania ryż i soczewica wciągną płyn. Nie martw się , jak zrobi się za gęsta, po prostu dolej szklankę wody i potrawa zostanie uratowana. Następnie dodajemy  wszystkie przyprawy.
                                      
                                            

Po 10 minutach wrzucamy ciecierzycę, oliwki i fasolkę szparagową. Pozostawiamy  na małym ogniu, aż wszystko zmięknie do takiego stopnia do jakiego lubimy. Na koniec dodajemy cytrynę, posiekaną kolendrę i pietruszkę, solimy do smaku.

                                     

Zupa gotowa. Podajemy gorąco-parzącą z ulubionym pieczywem.



Można  potraktować Harirę jako posiłek jednogarnkowy, gdyż jest bardzo sycąca.
Polecam jako popisowy posiłek dla gości. Jej wspaniały aromat roznoszący się pod domu w trakcie podawania zaciekawi każdego.  Od kilku lat jest stałą pozycją w naszym rodzinnym menu.

POLECANE WPISY

Pomysł na prezent

Czy ogarnęła Was już prezentowa Magia Świąt? Co tu kupić? Co tu wybrać? Czym w tym roku zaskoczyć bliskich? Pewnie ten najbogatszy w podarki okres spędza nie jednej osobie sen z powiek… My też poszuku...

08-12-2017

Piękna oprawa stołu

Zbliża się koniec roku czas wielkich przyjęć, świętowania i bogato zastawionych stołów. Nasza polska gościnność jest wspaniała i warto kultywować ten zwyczaj.

22-11-2017

Polecamy również

Pomysł na prezent

Piękna oprawa stołu

Pole to pole czyli nowa marka w naszym online sklepie

Mifuko - praca rąk i serca

Idzie ciemność, idzie nowe

Używamy Cookies - Więcej

DLA ARCHITEKTÓW, PROJEKTANTÓW, DEKORATORÓW WNĘTRZ
Zapraszamy do współpracy z naszym sklepem. Służymy wsparciem przy poszukiwaniu najbardziej funkcjonalnych i estetycznych rozwiązań do tworzonych przez Was projektów wnętrz prywatnych i publicznych. Oferujemy dostęp do pełnego asortymentu naszych marek oraz szybkie terminy realizacji. Zachęcamy także do rejestracji w programie partnerskim.

DLA PRODUCENTÓW, DYSTRYBUTORÓW
Lubimy nowe wyzwania dlatego też z zainteresowaniem rozglądamy się za nowymi rozwiązaniami  i możliwościami. Czujesz, że Twoje produkty pasują do naszej koncepcji? Chcesz poszerzyć swoje perspektywy? Skontaktuj się z nami i skorzystaj z naszego doświadczenia w sprzedaży.

DLA PRASY, BLOGERÓW
Potrzebujesz materiału do artykułów? Dodatkowych zdjęć, informacji, opinii? Zgłoś się do nas. Z ogromną radością pomożemy w realizacji Twojego celu z korzyścią dla obu stron.
 

Skorzystaj z 5% rabatu na pierwsze zakupy. Zapisz się i odbierz kupon!